Period People: Augusta

Period People: Augusta

Hvad er dit navn?

Augusta

Hvad foretrækker du – han/hun/dem eller noget andet?

Hun/hende

Alder:

24

Hvad er din beskæftigelse?

Jeg er biologistuderende på KU, og jeg er næsten færdig med min bachelor. Jeg har også to studiejobs på to forskellige museer, hvor jeg formidler om naturvidenskab og underviser skoleklasser.

Hvor bor du?

Jeg bor i Nordvest i en lille lejlighed, som jeg deler med min lillesøster, mine to katte og mine mange planter.

Hvornår fik du menstruation (og hvornår stoppede den, hvis du er efter overgangsalderen)?

Jeg fik min første menstruation, da jeg var 11 år.

Hvad er dit tidligste minde om din menstruation?

Jeg husker tydeligt, da jeg fik min første menstruation. Jeg var ret nysgerrig på pubertet og det at blive voksen i den alder, så jeg havde læst en masse bøger til tweens om emnet, og jeg var derfor helt med på, hvad der skete. Jeg blev dog stadig overrasket over det, da den endelig kom, og jeg følte mig også lidt nervøs. Jeg kan dog huske, at jeg også syntes, det var lidt sejt at være “en af dem”, og da jeg stod i båsen på skoletoilettet og kiggede mig selv i øjnene i spejlet, var jeg faktisk lidt stolt. Klip til et par timer senere, hvor jeg fik de vildeste kramper og smerter – der kunne jeg godt have været menstruationen foruden.

Hvordan vil du beskrive dine tanker og følelser om din menstruation, de første år efter du fik den?

Ubehagelig, langvarig, smertefuld.

Min menstruation var langvarig (altid mindst 8-9 blødningsdage) og med mange smerter. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at det da ikke kunne være rigtig, at det skulle være så ubehageligt. Efter nogle år startede jeg på p-piller, og det betød, at min menstruation blev meget kortere og næsten uden smerter og kramper. 

Har det ændret sig? Hvordan har du det med din menstruation nu?

I dag tager jeg stadig p-piller, hvilket gør, at jeg kan springe blødninger over. Jeg synes, det er befriende at kunne bestemme helt selv, hvornår jeg skal bløde. Jeg synes stadig ikke, at min menstruation er det fedeste i verden, men jeg arbejder på at acceptere den og give den plads. Det hjælper også på det, at jeg ikke døjer med særlig mange smerter længere.

Hvordan har du det i dagene op til og under din menstruation?

Jeg føler mig altid lidt utilpas. Jeg har en rumsteren i underlivet, jeg er oppustet og får måske lidt småkramper. Jeg kan også godt gå og være lidt nervøs for at begynde at bløde uden at være forberedt, hvilket bidrager til, at jeg føler mig ubehageligt til mode.

Hvad foretrækker du i de første dage af din menstruation? Spiser du noget særligt? Har du bare brug for at putte? Aflyser du planer?

Jeg er ikke særlig god til at slappe af og passe på mig selv, men jeg øver mig i at lytte til min krop og give mig selv lov til at sætte farten ned og aflyse planer, hvis det er det, jeg har lyst til. Når jeg har menstruation, prøver jeg ekstra meget at lytte til, hvad min krop har behov for. Som regel synes jeg, det er dejligt at komme helt ned i gear, ligge under en lun dyne og vide, at jeg ikke skal noget hele dagen. Hvis jeg har kramper, hjælper et varmt karbad også.

Hvad er dit foretrukne menstruationsprodukt?

Jeg elsker stofbind og menstruationstrusser. Jeg har også en kop, men jeg er ikke så god til at få den brugt. Jeg ved dog, at jeg aldrig kommer til at gå tilbage til engangsprodukter. Jeg hader den der indelukkede, plastikagtige følelser, man får af et engangsbind. Det vil jeg aldrig tilbage til igen!

Færdiggør sætningen: “Verden ville være et bedre sted for menstruerende, hvis…”  

… folk ville stoppe med at komme med latterlige kommentarer om, at “hun da nok har det røde”, det sekund en kvinde hæver stemmen eller bare siger sin mening. 

Det kan virkelig pisse mig af sådan noget! Det underminerer totalt det, man siger, og uanset hvordan man responderer, så føles det, som om man har tabt. Det er virkelig en tarvelig ting at sige.

Læs mere

  1. Læge Amani Meaidi om Safe Choice: "Det er et spørgsmål om patientsikkerhed"

    I 2020 fik 416.810 danske kvinder udskrevet en recept på hormonel prævention*, og med 268.390 recepter på p-pillen, var den med banelængder den mes...
  2. Save and share with your BFF

    Hey honey, how are you feeling?   Spring has sprung 🌱  It’s giving us total follicular phase, the all-positivity-glass-half-full-everything-is-po...
  3. Sy-along for WeCare med Johanne Kohlmetz og Flow

    Er du klar til en lille opgave? På denne Kvindernes Internationale Kampdag samles vi for at gøre noget særligt og vigtigt for andre, der har mindre...