Period People: Bettina

Period People: Bettina

Hvad er dit navn?
Bettina 


Hvad foretrækker du – han/hun/dem eller noget andet?Hun


Alder:
38


Hvad er din beskæftigelse?
Jeg er ved at udvikle en app, hvor man kan dele rejsetips.


Hvor bor du?
Østerbro, København


Hvornår fik du menstruation (og hvornår stoppede den, hvis du er efter overgangsalderen)?
Det må have været omkring 8. klasse – så jeg var vel omkring 14 år.


Hvad er dit tidligste minde om din menstruation?
Jeg husker især to ting: 1) Da jeg havde mit Adidas-sæt på i skole (ja, det med den orange jakke og de sorte bukser), og jeg følte, jeg hele tiden var nødt til at hive jakken ned, så den dækkede min numse, så ingen kunne se, at jeg havde bind på. 2) Da jeg prøvede at bruge tampon og bare ikke kunne få den til at sidde rigtigt. Det var så ubehageligt, og jeg var nødt til at tage den ud igen efter 3 minutter. Jeg blev virkelig bange derefter, og der gik flere år, før jeg turde prøve igen (de der billeder, der viser, hvordan man skal gøre, er jo ubrugelige!). 


Hvordan vil du beskrive dine tanker og følelser om din menstruation, de første år efter du fik den?
Det var besværligt. Jeg gik til ridning og som med de fleste sportsgrene, var det bare bøvlet med menstruation. I skolen begyndte drengene at komme med kommentarer som "Tante Rød" osv., og hvis det tilfældigvis faldt sammen med, at man faktisk havde menstruation, blev man helt forfjamsket. Det var som en hemmelighed, som alle alligevel kendte til. Vi havde alle menstruation, men ingen talte nogensinde om det. Så jeg har faktisk ikke rigtig nogle særligt gode minder derfra.


Har det ændret sig? Hvordan har du det med din menstruation nu?
I mine voksenår, før jeg fik børn, var det nærmest nemt. Min menstruation var meget regelmæssig med 1-2 dage med let-moderat blødning, og det var det. Selvom det altid var lidt ubelejligt, kunne jeg sagtens håndtere det, og jeg havde det bedre med mig selv, end da jeg var teenager. Efter jeg har fået børn, er min menstruation blevet mere uregelmæssig fra måned til måned, og jeg har ikke så godt styr på den som før. Jeg elsker den ikke – nu er vi bare to gamle venner, der mødes en gang om måneden og lige sikrer, at alt er godt hos os begge.


Hvordan har du det i dagene op til og under din menstruation?
Jeg får lyst til snacks, og så ved jeg, at jeg får min menstruation dagen efter. Jeg føler mig oppustet, træt og nok også lidt mere følelsesladet end ellers.


Hvis du har børn, hvordan taler du så med dem om menstruation?
Mine børn er stadig for små, men jeg har to piger, så jeg ved, jeg har ansvaret for at skabe et trygt rum for dem, hvor de mærker, at det er okay at have menstruation. Jeg synes, det er vigtigt at være åben og fortælle, når jeg har menstruation, og hvordan jeg har det med det. Og at besvare alle de spørgsmål, de har. En meget vigtig ting er, at jeg nægter at kalde det andet end menstruation – ingen negative udtryk!


Hvad foretrækker du i de første dage af din menstruation? Spiser du noget særligt? Har du bare brug for at putte? Aflyser du planer?
Når jeg kun bløder lidt, gør jeg ikke så meget anderledes, end jeg plejer. Måske spiser jeg lidt mere chokolade. Når det står slemt til, kan jeg have brug for smertestillende, en varmedunk og en lur.


Hvad er dit foretrukne menstruationsprodukt?
Jeg har ikke fundet produktET – måske det ændrer sig med Flow. Men jeg foretrak helt klart tamponer, før jeg fik børn. Nu er det bind.


Færdiggør sætningen: “Verden ville være et bedre sted for menstruerende, hvis…”  
... Alle (kvinder, mænd og alle derimellem) forstod, at det altså bare er blod. Ikke noget ulækkert eller unaturligt, bare blod.

 

Læs mere

  1. Læge Amani Meaidi om Safe Choice: "Det er et spørgsmål om patientsikkerhed"

    I 2020 fik 416.810 danske kvinder udskrevet en recept på hormonel prævention*, og med 268.390 recepter på p-pillen, var den med banelængder den mes...
  2. Save and share with your BFF

    Hey honey, how are you feeling?   Spring has sprung 🌱  It’s giving us total follicular phase, the all-positivity-glass-half-full-everything-is-po...
  3. Sy-along for WeCare med Johanne Kohlmetz og Flow

    Er du klar til en lille opgave? På denne Kvindernes Internationale Kampdag samles vi for at gøre noget særligt og vigtigt for andre, der har mindre...